Unike steder i Lofoten

Lofoten bærer preg av en historisk sagnomsust fortid med vikinger og fiske fra en svunnen tid. Og det er ikke mange steder i verden der man finner fiskevær så godt ivaretatt og fortsatt intakt, som at tiden stod stille. Lofoten er et skue på sommeren, men kan like gjerne besøkes når det skulle være. Midtnattsol, hvalsafari, naturopplevelser, fiske, vertshus og veier som snirkler seg bortover landskapet er noen stikkord som dukker opp når man tenker på Lofoten. Her kommer en liten oversikt over noen av de flotteste stedene man bare må besøke en gang i livet.

Trollfjorden

Trollfjorden er en 2 kilometer lang fjordarm med stupbratte fjell på begge sider av en dertil trang passasje. Det er naturlig å ta turen med Hurtigruta, som går fast mellom Bergen og Kirkenes, eller et cruiseskip om man er av den typen som drar på slike turer. Trolltinden og Blefjell ruver over 1000 m.o.h noe som gjør turen til en magisk opplevelse. Man får virkelig en eventyrlig reise gjennom smuget av eldgammelt fjell og polart hav.

Røst og Værøy

To mindre øyer i enden av Lofotens sørlige spiss finner man de fuglerike øyene i det frådende havet. Her ble det bedrevet ørnefangst, og lundehunden kommer fra øyene. For å komme hit må man farte over Moskenesstraumen, en av verdens kraftigste tidevannsstrømmer. Utenfor Røst finner man et enorm dypvanns korallrev, med en biologisk mangfold uten like. Er man en vant dykker, er det mulig å dykke her, ned til 300 meter. På Røst kan man besøk Skomvær fyr.

Lofotfisket på vinteren

Lofotfisket foregår hvert år mellom januar og april, og for mange er det en drøm å få delta på denne fangsten, om det så bare er for en stakket stund. Det finnes mange som arrangerer fisketurer for interesserte, med en fullspekket dag. Da kan man få tilberedt fersk torsk på turen hjem etter en lang dag med lofotfiske.