Steder man må besøke i Lofoten

Lofoten ligger helt utrolig til litt nord for Polarsirkelen helt ute i havgapet. Denne øygruppen har noen helt utrolige formasjoner og steder man er nødt til å besøke dersom man er på norgesferie i disse strøkene.

Starter man ytterst, finner man Moskenesøya. Her ligger småstedene Å, hvor Insomnia Tursykkelritt går av stabelen, samt fiskeværene Reine, Sørvågen og Røst, men vil man heller på en fjelltopp, er Hermannsdalstinden på hele 1029 m.o.h. Øya har ferjeforbindelse med Bodø.

Innover kommer man så til Flakstadøya. Ramberg har flere koselig butikker og vertshus og her er det deilig å være sommerstid. Nusfjord er en av Norges best bevarte fiskevær mens Vekten har en helt fantastisk strandsone.

Lenger inn finner man Vestvågøya. En nokså flat øy med myrer og landbruksjorder, men i enden ruver Himmeltindan nesten 1000 meter over havet. Stamsund er et tettsted som må besøkes for havets delikatesser, mens Leknes er øyas hovedsenter. Borg har et flott vikingmuseum, som også har huset tv-innspillinger.

Deretter kommer Gimsøya. Dette er en liten øy med kupert landskap. Her finner man et paradis for ornitologer og andre interesserte. Her finner man runesteiner fra vikingtiden og en golfbane for dem som elsker det.

Etter Gimsøya kommer Austvågøya. Her finner man høye fjell på over 1100 meter ved foten av Rafsundet. Fiskeværene Svolvær, Henningsvær og Kabelvåg er obligatoriske steder å besøke. Ved plassen Fiskebøl kan man ta ferje til Hadsel. Svolvær er naturlig stoppested for Hurtigruten for dem som kommer sjøveien.

Man må ta med Hinnøya når man snakker om Lofoten, selv om bare en liten del av den ligger i distriktet. Hinnøya er nemlig Norges største øy og ligger i to fylker med Harsatd som største by. Om det er den helt fantastiske naturen her, eller den friske luften er usikkert, men Vågan har fostret mange sangere og musikere.